Den Handwijzer???

 

Graag en vaak vertellen wij over onze Herefords op Den Handwijzer aan de Bredasedijk op ‘t Loo. En dan krijgen wij ook de nodige vragen. Die Herefords, wat is dat nu voor ras? Hoeveel tijd ben je ermee kwijt de koeien in shape te houden? Maar misschien wel de meest gestelde vraag: Handwijzer? Waarom Handwijzer Hereford, waar slaat dat op, wat is dat?

 

De naam van onze stal aan de Bredasedijk is Den Handwijzer. Op onze stal hangt sinds jaar en dag een inmiddels onleesbaar bord met de tekst Den Handwijzer. Maar dat alleen is geen antwoord dat beklijft. Tijd dus om de achtergrond van Den Handwijzer te onderzoeken. Reizend door www.topotijdreis.nl blijkt Den Handwijzer in 1986 op de kaart te verschijnen. Enkele jaren eerder is de stal gebouwd. Waar deze naamgeving van onze stal op gebaseerd is, daar moest ik het antwoord op schuldig blijven. Dat blijkt veel verder terug te gaan.

 

Allereerst ff googelen op Handwijzer. De encyclopedie zegt:

wegwijzer (zn) : gids, handwijzer, leidraad, reishandleiding

 

handwijzer: m. (-s), paal met armen als wegwijzer

 

Een handwijzer is een hoge, niet van binnenuit verlichte beslissingswegwijzer met één of meer panelen[1]. Op de panelen staan de doelen en eventuele wegnummers vermeld

 

En wat heeft dit te maken met ons stekkie? Daar geeft bij nader zoekwerk de catalogus cultuurhistorische inventarisatie Bergeijk antwoord op.

1.27.1.011

Eikengroep kruising Looërheideweg – Bredasedijk, Bergeijk

Markante groep eiken met handwijzer.

Vangheluwe e.a., 2009, 356.

 

27.11 Straatmeubilair

Oude lantaarnpalen, handwijzers (soms al middeleeuws!), mijlpalen langs wegen.

 

1.27.11.001

Handwijzer Bergeijk, Kadastraal Sectie C, blad 1 (De Broekstraat). Volgens overlevering stond er nog tot in de eerste helft van de 20ste eeuw op de splitsing van de Bredasedijk en Hongarijesedijk een zogenaamde handwijzer. Deze bestond uit een houten paal met boevenaan richtingwijzers in de vorm van een gestrekte arm met hand, wijzend in de richting van Lommel en Luijksgestel.

 

De eikengroep staat er nog steeds, op het erf van Den Handwijzer. Van een handwijzer of verwijzing daarnaar ontbreekt ieder spoor. Vraag is, hoe gaan we dat weer zichtbaar maken? Daar zijn de eerste ideeen voor ontsproten. Komende tijd gaan we daarmee aan de slag.

 

Ben ik nu andere vragen vergeten. Eentje misschien die nu ook regelmatig terug komt. Wanneer kan ik vlees bestellen? Even geduld nog, het komt eraan. Wij informeren u binnenkort. Voor alle andere vragen, laat ze ons weten. Wij gaan voor u op onderzoek uit!