Wij hebben gekozen voor het ras Hereford omdat ze een rustig en vriendelijk karakter hebben. Ook de fraaie natuurlijke uitstraling van dit krachtige ras is natuurlijk prachtig. Een raszuivere Hereford heeft op de meeste plaatsen een rood-bruine vacht. Op enkele plaatsen is de Hereford echter wit. De Hereford heeft een witte kop, ze heeft een witte streep bovenop haar nek, onderaan haar lijf is een wit gedeelte en het puntje van haar staart is wit. De onderste delen van de poten zijn ook wit, zodat het net lijkt of de Hereford witte sokken aan heeft.

 

Lente, zomer en herfst

In de periode april – november lopen onze Herefords continu buiten. Op dit moment wandelen en springen circa 15 stuks in de wei, zoals Sjaan op bovenstaande foto (geboren in mei 2016). De koeien kalveren meestal in het voorjaar. De Herefords kalven gemakkelijk af. Het geboortegewicht van de kalveren is laag, in combinatie met een fijne botstructuur leidt dit tot geboorten, waarbij menselijke hulp volledig achterwege kan blijven. Na de geboorte blijft het kalf bij de koe, waardoor de voor Hereford kenmerkende goede moedereigenschappen optimaal worden benut.

 

Winterperiode

Ook in de winterperiode kunnen de Hereford koeien buiten blijven, omdat het ras bijzonder hard en taai is. Omdat de grasvoorraad beperkt is en onze percelen in die periode vaak drassig zijn, kiezen wij er echter voor de koeien in deze periode te huisvesten in een comfortabele stal. Dit betreft momenteel gedeeltelijk een potstal, waarin de koeien in (eigen) stro liggen. De overige dieren staan op roosters met ligboxen, de voormalige stalling van de melkkoeien. Doel is zoveel mogelijk dieren op stro te huisvesten gedurende de winterperiode.

 

Herefordvlees

Ook in de winterperiode bestaat het rantsoen van onze runderen enkel uit gras. Dit hebben wij in de zomerperiode op onze eigen percelen bijeen gebracht. Vlees van grasgevoerde dieren is gezonder, het heeft een hoger gehalte aan Omega-3 vetzuren, een hoger CLA gehalte en een hoger vitamine A en E gehalte dan gangbaar geproduceerd vlees. Herefordvlees heeft tevens een natuurlijke marmering, oftewel doorregen met kleine vetadertjes. Daardoor heeft het vlees van zichzelf al een uitstekende smaak. Deze adertjes smelten tijdens het bakken of grillen. Hierdoor is nauwelijks tot geen vet nodig bij de bereiding. 

 

Dutch Hereford Society

Meer informatie over Herefords vindt u op de site van de Dutch Hereford Society (www.hereford.nl). Deze vereniging houdt het stamboek bij van alle herefordrunderen in Nederland. Ook organiseert deze vereniging open dagen, keuringen en andere evenementen.