Droogte, na zonneschijn komt ...

Afgelopen weken overheerste de droogte het nieuws. Ook op d’n Handwijzer liet deze duidelijk zijn sporen na. Soms werd ik er een beetje stil van. Waar gaat dit eindigen? Nu de droogte voorbij is trekt ook mijn woordstroom hier weer aan. Want al raak je van de aanblik van verdord gras soms een beetje in de put, er is genoeg om de schijnende zon achter de wolken (waaraan het lang ontbrak) te blijven zien. 

 

Van een nieuwe telg bijvoorbeeld die, nog niet droog achter de oren, op zoek gaat naar de eerste moedermelk. Dit terwijl zijn voorgangers rond springend zich door het warme weer niet op de kop laten zitten. Want al is van een geboortegolf geen sprake, vanaf april hebben zich geleidelijk inmiddels zeven, waarvan zes mannelijke, kalfjes aangediend. Deze geven je altijd een goed gevoel.

 

Letterlijk zat pa overigens wel in de put. De lage grondwaterstand bood een mooie gelegenheid om de waterput die we nog één in het weiland hebben schoon te maken. Na het resterende water met een emmer “geput” te hebben is pa op de ladder afgedaald. Dit na met een brede glimlach verteld te hebben dat water putten hier vroeger dagelijkse praktijk was toen de koeien nog aan de wagen werden gemolken. Toen daalde hij de put ook zonder ladder met gemak af. Tuurlijk, maar met 72 lentes niet meer zo verstandig. Aan mij de taak om de volle emmers met slib en water omhoog te halen en leeg te gooien in de aangrenzende berm. Schoon drinkwater komen de koeien onder de warme omstandigheden dus niet tekort.

In de aangrenzende Keersop stroomt het water volop, ook tijdens de droogte. Niet door regen of kwel, maar door inlaat van door collega's opgepompt water. Een vis moet zwemmen, of in de Keersop in ieder geval in de modder kunnen kruipen. Dat is de plek waar de beekprik zich zes of zeven jaar verschuilt. Daar helpt de omgeving graag een handje bij voor zolang als nodig.

 

 

De eerste regen is dus weer gevallen, het ergste leed lijkt geleden. Al loop ik nog niet met mijn hoofd in de wolken, meer regen is nodig om onze koeien weer een frisse groen weide voor te kunnen schotelen. Dat gaan we komende weken zien, als ik tijdens mijn vakantie naast het genieten van een natje en een droogje mijn wandelingen op de boerderij maak. Dan kan de regen van een zegen zomaar een spelbreker worden. Maar na regen komt altijd zonneschijn.