Koeieneren aan de Keersop

Nu het voorjaar is aangebroken, heeft nagenoeg de gehele kudde de warme stal weer verlaten. Twee jonkies liggen nog even in het stro, de rest van de veestapel loopt in twee groepen in de wei. De vrouwlijke dieren staan bij de stal aan de Bredasedijk. Lekker in de wei kunnen de koeien hun gang gaan, de eerste kalfjes zijn inmiddels geboren. Dit leidt soms tot geboortestress, een luide loei zet direct aan tot een snelle blik of een kalfje in aantocht is. Eénmaal ter wereld springen de kalfjes al snel dagelijks achter mama aan door het weiland. Een tukkie in t zonnetje is dan ook wel eens lekker. 

Aan de keersop bij brug 6 loopt de andere groep. Wij pachten hier 2 hectare middels natuurpacht van de provincie. Dat betekent dat het perceel niet bemest mag worden en ook chemische onkruidbeheersing niet is toegestaan. Geen koeien hier overigens, maar stieren en ossen. Jongens in de puberfase die elkaar steeds uittesten. Wie is het mannetje? Met een priemende blik en als dat niet volstaat de koppen tegen elkaar wordt de hiërarchie bepaald. 

Brug 6 heeft afgelopen jaar een nieuwe constructie gekregen. De brugleuning is een echte eye-catcher.

https://bestuurlijknieuws.nl/brug-6-looerheideweg-bergeijk/

Heerlijk om leunend op de brug met het geluid van de kabbelende Keersop, bloeiende pinksterbloemen en de koeienerende stieren en ossen te genieten van de ondergaande lentezon. Neem komende weken gerust eens een kijkje of kom even aan om de eerste kalfjes te bekijken. U bent van harte welkom aan de Bredasedijk.