Geniet van de zomer!

Een aantal jaren geleden maakte ik een vijf-jarenplan. Waar willen we met Handwijzer Hereford naar toe komende tijd?  De zomerperiode is een goed moment dit plan er nog eens bij te pakken. Samen onder het genot van een stukje (eigen) rund van de bbq en een pilsje te evalueren en filosoferen over de toekomst. 

Handwijzer Hereford is klein en fijn, maar heeft ook te maken met alles wat er in Nederland en Europa op landbouwgebied gebeurt. De landbouw krijgt veel aandacht in de media, je hoort en leest er vanalles over. Visies, plannen en ideeën, natuurinclusief, korte keten en verdienmodellen. Hoe past Handwijzer Hereford in dit plaatje?

 

De volgende generatie is op komst. Hoe zal hij of zij over 20, 30 of 50 jaar terug kijken op de keuzes die papa nu maakt? De vorige generatie die al aan tafel zit denk nog steeds vooral in voldoende grond en productie waarmee een boterham verdient kan worden. Nieuwe natuur op voormalige landbouwgrond: “Eeuwig sunt”. Maar voor de volgende generatie zijn andere waarden terecht ook van belang. We willen Handwijzer Hereford neerzetten als toekomstbestendig bedrijf dat producten levert naar de maatstaven van deze nieuwe generatie. Maar ook perspectief biedt om dat voort te zetten door de kleine op komst. Wat zijn dan de juiste keuzes?

 

Om maar een voorbeeld te geven. De ossen hebben een prachtig stekkie in natuurpacht van de provincie aan de Keersop. Goed voor dier, bodem, water en natuur. Maar hoe gaan we dit als bedrijf komende jaren doen, de pacht is immers maar voor 1 jaar. Om dit structureel onderdeel van onze bedrijfsvoering te maken is continuïteit nodig, wat de provincie op dit moment niet biedt. Zouden we daar betere afspraken over kunnen maken, in kunnen investeren? Of stappen we hier vanaf, kiezen we voor zekerheid door ons bouwplan aan te passen en regulier zelf voldoende gras te regelen? 


Door het politiek reces heb ik in de zomer net iets meer tijd. Om na een werkdag even de wei in te lopen. Kijken of de Keersop nog voldoende water voert om de weidepomp van vers water te voorzien. Om onder een lekker (brandend) zonnetje samen het hooi binnen te halen. Goed om het hoofd leeg te maken en tegelijk weer eens te prakeseren over een geactualiseerd vijfjarenplan en de te maken keuzes. Maar vooral goed om te genieten, te genieten van de zomeravondzon, de beesten, samenwerken met ons pa en mijn schatje met de volgende generatie (al is die nog maar op komst). Geniet van de zomer!