Kuddes in de Kempen

“Ga gerust eens langs, om onze 2 pinken en 1 koe te bewonderen. De kudde moet een natuurlijke samenstelling krijgen en dat betekend dat we ook een stier gaan aankopen. En die moet weer gaan zorgen voor kalfjes.” Dit zijn de laatste zinnen in het artikel (link) op de site van Agrarische natuurvereniging Land van Cranendonck over onze drie Herefords die daar sinds half april lopen. Ze gaan jaarrond de wei in om het gebied aantrekkelijk te houden voor de knoflookpad. 

Ook op Den Handwijzer lopen de onze Herefords in een grote kudde, waarbij de kalfjes bij de moeder zogen en een stier voor het nageslacht zorgt. Die stier loopt echter niet jaarrond bij de kudde. Hij vervoegd begin juli de kudde, zodat kalfjes volgend voorjaar in de wei geboren worden. Medio november krijgt hij een eigen plekkie in de stal als alle beesten naar binnen gaan. Tenminste, dat is de bedoeling. De eigenwijze heer waarvan deze lente het eerste nageslacht geboren is, heeft de hele winter buiten gestaan. Hij wilde de stal niet in, en verkoos deze winter de buitenlucht.

 

De kudde bestaat dit voorjaar uit koeien en drachtige vaarzen (eerste keer drachtig). Daarnaast zijn dus de eerste nakomelingen van de eigenwijze stier onderdeel van de kudde, evenals enkele ossen. Allemaal tantes, neefjes en nichtjes, alle dieren zijn namelijk zelf gefokt. In de kudde ontbreken de pubers, de kalfjes van afgelopen jaar. Zij leren op eigen benen te staan en lopen op een perceel aan de beek.

 

Diverse dieren zijn uitgevlogen en hebben onze kudde verlaten. Naar Cranendonck dus, maar ook in Hoogeloon, Eersel, Leende, Oostelbeers en Boekel hebben ze een nieuw stekkie gevonden bij boeren en liefhebbers. Naast de verkoop van vleespakketten draagt ook de verkoop van levende have zo bij aan ons verdienmodel, zodat we kunnen blijven genieten van onze kudde Herefords.